{ "title": "Ayetel Kürsi Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Ayetel-Kursi-Faydalari-43.jpg", "date": "21.01.2024 14:47:25", "author": "Arif Temel", "article": [ { "article": "
Ayete'l Kürsî Faydaları; Bakara suresinin ikiyüz ellibeşinci ayeti olup, ayette geçen ve \"taht, hükümranlık, kudret, ilim\" manalarına gelen Kürsî kelimesinden dolayı Ayetü'l Kürsî adını almaktadır. Ayetü'l Kürsî ayetinin Kur'an'ı Kerim'in bütünü içerisinde ayrı bir fazileti bulunduğu hakkında Nazilli Muhammed Hakkı, doksan beş hadis-i şerif ve doksanüç isim tespit ettiğini kaydetmiş ve kendisi önem verdiği delillere dayanarak, ayetin kırk kadar adını zikretmiştir. Bu isimler genel olarak, Ayetü'l Kürsî ayetinin faziletleri, konusu yahut Ayetü'l Kürsînin Faydaları göz önünde bulundurularak düşünülmüş ve zikredilmiştir. Ayetü'l Kürsî on cümleden meydana gelmiş olup, içeriğinde Allah'ın varlığı ve birliği, O'nun (C. C.) daima diri ve zâtı ile kaim olduğu, dalgınlık ve uyuklama gibi beşeri sıfatlardan münezzeh olup kâinatı kendi tasarrufunda bulundurduğu, O (C. C.)'un izni olmadan hiçbir kimsenin şefaatçı olamayacağı, ilmi ve bilgisinin ezeli ve ebedi kuşattığı, kudretinin semayı ve arzı kapladığı, zatının çok yüce olduğu bildirilir. Ayetü'l Kürsî'de tevhid inancının esasları apaçık ifade edilmektedir.

Ayetü'l Kürsî'nin Faydaları Nelerdir?

Ayetü'l Kürsî'nin fazileti hakkında Resulullah Sallâllahû Aleyhi ve Sellem Efendimiz hadislerinde Kur'an'ı Kerim'in en büyük ayeti olduğunu (Müslim, Müsâfirin 258. Ebû Davûd Salât 352, Huruf 1) bildirmiş ve yatağına girerken okuyacak olan kimseyi Allah'u Tealâ'nın koruyacağını, şeytanın o kimseye yaklaşamayacağını (Buhari, Vekâlet 10), Ayetü'l Kürsî'nin içerisinde Allah Tealâ Hazretlerinin en yüce isminin bulunduğunu (Müsned, VI 461) ve Kur'an ayetlerinin efendisi olduğunu (Tirmizî, Fezâ'i-lül Kur'an 2) heber vermiştir. Rivayet tefsirlerinde yer alan bazı hadisi seriflerde de Ayetü'l Kürsî'yi okuyan kişiye Allah (C. C.)'un hemen bir melek gönderdiği, bu meleğin o kişinin ertesi güne kadar yaptığı iyilikleri yazıp kötülükleri sileceği yazılmıştır. Ayetü'l Kürsî'yi farz namazların arkasından okuyan kişinin ise öldüğü zaman cennete gideceği ifade edilmektedir. Ayetü'l Kürsî'nin bu hadislerde ifade edilen faydası sebebiyledir ki, namazların sonunda genellikle okunmaktadır. Bunların haricinde Ayetü'l Kürsî, normalde de aynı inaçla namazların dışında sıkça okunan bir ayettir.
" } ] }