{ "title": "Balın Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Balin-Faydalari-17.jpg", "date": "20.01.2024 12:46:28", "author": "Sema KÜÇÜK", "article": [ { "article": "Balın faydaları saymakla bitmez. Bal arıların çiçeklerden topladığı besinlerden oluşturduğu tatlı bir gıdadır. İlkbahar aylarında çiçeklerde oluşan polenler arılar tarafından toplanır ve arılardaki invertaz adı verilen bir enzimle bu polenler değişime uğrayarak balın oluşmasını sağlarlar. Balın faydaları konusuna geçmeden önce bal hakkında bilinmeyen konulara değineceğiz. Bal içinde bakteri bulundurmayan mucizevi bir besindir. İçinde bakteri bulundurmadığından dolayı müthiş bir antibiyotik özelliği taşımaktadır. Balın faydaları sadece hastalıklar için değil aynı zamanda çok lezzetli bir besindir. Kahvaltılarımız için vazgeçilmez bir yiyecektir. Tereyağlarına kaymaklara eşlik eder.

En önemli özelliği ise balın doğal olmasıdır yani yapay şeker yoktur. Balın faydaları konusundan bahsetmemiz için ve balın insan hastalıklarında faydalı olması için doğal olması gerekmektedir. Balın içine doğal şekerinden ayrıca şeker ilave ediliyorsa o baldan yarar gelmez aksine zararı olur. Balın gerçek olup olmadığı kokusundan veya tadından anlaşılmaz ancak, laboratuvar koşullarında incelenerek anlaşılır. Arılar bir gram bal yapabilmek için 4000 çiçekten besin polen toplar. Bu sebeple bal çok değerli bir besindir. Balın faydaları içinde B vitamini bakımından çok zengin olduğu da bilinir. Bal aynı zamanda magnezyum, glikoz, fruktoz, demir, klorür, potasyum ve kalsiyum da içerir. Balın çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan arı kovanı balı, petek balı, çam balı, çiçek balı, anzer balı, kestane balı çok sık rastlanılan bal çeşitleridir. Kuran'ı Kerim'de de balın faydaları ile ilgili hadisler yer almaktadır. Hz. Muhammed'in hasta olduğu zamanlarda çörek otu ile bal tükettiği bilinmektedir.

Balın Faydaları Nelerdir?
Balın faydaları arasında romatizma, alerji, diş macunu, yorgunluk, varis, karaciğer, felç, yüz felci, sarılık, terleme ve ishal rahatsızlıklarını da giderdiği bilinmektedir.
" } ] }