{ "title": "Bulgurun Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Bulgurun-Faydalari-41.jpg", "date": "21.01.2024 10:58:25", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Bulgurun Faydaları, Tahıl ürünleri arasında yer alan buğdayın ham madde olarak işlemden geçirilmiş halidir. Yeşerme döneminde bol yağışa ihtiyaç duyan buğdaydan bulgur üretimi yapılması için olgunlaşma zamanında yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Türkiye'de İç Anadolu Bölgesi bulgurun ana vatanıdır. Temel besin kaynağı kapsamında nitelendirilen bulgurun faydaları saymakla bitmeyecek kadar yoğundur. Birçok türü olan bulgur iri, orta ve ince olarak çeşitlere ayrılır.

Bunun yanı sıra esmer ve sarı olarak farklı renge sahiptir. Gıda alanında tüketime hazır hale getirilen ve birtakım yemeklerin içerisinde yer alan bulgur vücut sağlığı yönünden son derece önem taşımaktadır. Bünye yapısını zinde tutmasıyla birlikte vücut direncini arttırması sayesinde her yaştan insanın tüketebileceği ürünler içerisinde ilk sırada yer alır. Sağlıklı beslenme durumuna seçenek olan bulgur geniş bir yelpazede birçok yönden fayda sağlar.

Sindirim sistemini düzenler: Enerji deposu olan bulgurun düzenli ve belirli miktarda tüketimi halinde metabolizmanın düzenli çalışması açısından yarar sağlar. Yalnız aşırı tüketimi sindirim sisteminde problem oluşturur. Bu nedenle bulgurun tüketim miltarının ayarlanması önem teşkil eder. Bulgurun her çeşidi doyurucu etkiye sahip olduğu için ekmek tüketimine gereksinim duyulmaz. Ekonomik yönden uygun olan bulgur yüksek düzeyde karbonhidrat içerdiği için vücudun bu yönde ihtiyacını karşılar. Lif varlığı zengin olduğu için sindirimi iyi yönde etkiler. Dayanıklı bir ürün olduğundan ötürü mide sorunlarına mahal vermez. Bağırsakların aktif durumda olması açısından kaynak niteliğinde olup kabızlığı giderir. Doymamış yağ içermesi sebebiyle kilo alımını düşürür.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Oldukça yararlı olan bulgur bağışıklık direncini arttırıp vücut yapısının sağlamlaşmasına kaynaklık eder. Enfeksiyon rahatsızlıklarını önleyerek bakteri ve virüs oluşumunu engeller. Söz konusu bu gıda maddesi mikrobik oluşumların etkisini kaybetmesine ortam hazırlar. Bu hususta bulgurun fazla işlenmemesi besleyici yönünde artış sağlanmasına yardımcı olur. Kanser hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Kalp ve damar sağlığını olumlu yönde etkiler: Lif içeriği zengin olan bulgur kan şekerini dengeleyerek kolesterolü kontrol altına alır. Bununla birlikte kalp atışını dengede tutar. Ayrıca damar tıkanıklığını giderip kan akış hızını düzene kavuşturur. Damar sertliğini ortadan kaldırıp kalp krizini engeller.

Saç ve cilt sağlığını korur: Bulgurun belirli periyotlarla tüketimi saç köklerini kuvvetlendirip cildi yeniler. Bunun beraberinde saç dökülmelerini engelleyip söz konusu bu alandaki kepek ve pullanmayı yok eder. Saçın sağlıklı bir şekilde uzamasına katkı sağlar. Saçın hacimli ve canlı görünümünde etken rol oynar. Cilt kapsamında deri hastalıklarının iyileşmesi için oldukça faydalıdır.

Kemiklerin güçlenmesine kaynaklık eder: Vücudun bütün noktalarındaki kemiklerin direncini arttırarak güçlü bir yapı sağlar. Özellikle demir eksikliğini giderip eklem ağrılarını ortadan kaldırır. Öte yandan kemşklerde kireçlenme oluşumu mevcutsa bunun üstesinden gelmeyi başarır. Bu hususta bulgurun doğru bir şekilde pişirilip tüketilmesi fayda sağlaması için oldukça önem teşkil eder.
" } ] }