{ "title": "Çinkonun Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Cinkonun-Faydalari-71.jpg", "date": "20.01.2024 12:54:59", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Çinkonun Faydaları, Vücudun temel ihtiyaçlarından biri de minerallerdir. Mineraller diğer besin ögeleriyle ya da tek başlarına aldıkları görevleri yerine getiriler. Vücuttaki tüm fonksiyonların çalışmasına katkı sağlarlar. Minerallerin eksikliklerinde vücut fonksiyonlarında aksamalar hatta bozukluklar ortaya çıkmaktadır.

Vücudun ihtiyacı olan minerallerden biri de çinkodur. Doğal olarak bazı besin maddelerinde bulunmaktadır. Çinko elementi, kırmız et, deniz ürünleri, badem, fındık, baklagiller, süt, tahıllar, bezelye, şalgam, kabak çekirdeği ve fıstıkta doğal olarak bulunmaktadır. Bu gıda maddelerini tüketerek vücudun ihtiyacı olan çinko alımı sağlanmış olur.

Çinkonun Vücuda Sağladığı Yararlar

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Çinko vücutta akyuvarların üretiminde görev almaktadır. Akyuvarların vücuda giren mikro organizmaların bertaraf edilmesindeki görevlerine etki eder. Thymulinu hormonunun üretiminde gereklidir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyonları yok edebilmesi için yeterli düzeyde çinkonun alınması gereklidir. NF-KB inhibisyonu ile enflamatuvar sitokinlerin üretimini engelleyerek yol açacakları iltihap oluşumunu engeller. Huzursuz bağırsak sendromu, astım ve akne gibi enflamatuvar hallerin etkisini azaltmaktadır.

Sindirim Sistemini Destekler: Çinkonun eksikliği proteinlerin sindiriminde şarttır. Mide asidinin üretimi için gerekli bir mineraldir. Besinlerin bağırsaklarda emilimini sağlayan ögelerden biri de çinkodur. Çinko eksikliğinde sindirim sisteminin çalışmasında aksamalar ortaya çıkmaktadır. Özellikle kabızlık gibi sorunlar görülmektedir.

Vücudu Alerjiye Karşı Korur: İnsanlarda görülen çeşitli bitkilere karşı oluşan alerjinin tedavisi yer almaktadır. Astım rahatsızlığı olanlarda yapılan çinko takviyesi nefes darlığı, öksürük ve hırıltı gibi semptomları azaltmaktadır.

Hormonları Dengeler: İnsanlarda hormonsal dengeyi sağlayarak doğurganlığa olumlu etki etmektedir. Kadınlarda yumurtalık oluşumun rol almaktadır. Kadınlarda östrojen hormonlarını dengeleyerek, erken menopoz, kısırlık, kanser gibi durumların riskini engeller.

Kan Şekerini Dengeler: Vücut kan şekerini düzenleyen insülin hormonunu dengede tutarak kan şekerinin seviyesini dengeler. İnsülin hormonuna bağlanan kan şekerini seviyesini dışarıdan gelen etkilerden korur. Yükselen kan şekerinin normale dönmesini sağlar. Diyabet hastaları düzenli olarak çinko mineralini yeterli miktarda almalıdırlar.

Kalbi Korur: Çinko, stres ve iltihaplanmayı azaltırken kan dolaşımı da destekler. Çinko aynı zamanda yüksek kolesterol, kan basıncı ve tıkalı damar için etkili bir tedavi metodudur. Tıkalı damarların açılmasında etkilidir. Kolesterolün dengelenmesinde de yararlılık gösterir.

Zihinsel Hastalıklardan Korur: Vücutta çinkonun eksikliği durumunda depresyon, şizofreni, otizm, dikkat bozukluğu gibi rahatsızlıkların sebeplerindendir. Bu tip hastalarda çinko takviye olumlu sonuçlar vermektedir.

Kansere Karşı Mücadele Eder: Hücrelerin sağlıklı bölünmelerine yardımcı olurken tümör oluşumlarını da engeller. Antioksidan ve anti enflamatuvar özelliği ile kanser gibi yaşamsal rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır.

Cilt Sağlığına Destek Olur: Akne ve sivilce gibi sorunlar için kullanılan antibiyotik ilaçlar bazı durumlarda hormonal dengesizliklere neden olabilmektedir. Çinkonun bu tip hallerde daha etkili çözüm olduğu görülmektedir. Akyuvarların üretiminde rol alan çinko takviyesiyle bu üretimi destekleyerek aft, yanık, ülser, çeşitli yaraların iyileşmelerini olumlu yönde etkiler. Kolejen üretimini destekleyerek cildin onarımını ve gelişime yardımcı olur. Egzamalarında ortadan kalkmasında etkilidir.
" } ] }