{ "title": "Çoban Çantasının Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Coban-Cantasinin-Faydalari-66.jpg", "date": "21.01.2024 12:06:21", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Çoban Çantasının Faydaları, Akdeniz Bölgesinde yetişen bu bitki buradan bütün Dünya'ya yayılmıştır. Boyu ortalama olarak 45 ile 50 cm arasında değişir. Çoban çantası çok arsız bir bitki olduğu için her ortamda büyür. Kır, çayır, inşaat kenarları, yol kenarlarında yetiştiği de görülmüştür. Çoban çantasının 1 ya da 2 yıllık ömrü vardır. Yaprakları uzun, beyaz çiçekli olan bu bitki yaz aylarında toplanarak gölge ortamlarda kurutularak saklanır. Çoban çantasının tohumları adeta bir tespih gibi dizili tohumları vardır. Yeşil ve yassı meyveleri olur. Bu bitkinin tohumları döküldüğünde çabucak çoğalmaktadır. Çoban çantası çığ ya da ıspanak benzeri pişirilip yenebilir.

Çoban Çantasının Faydaları Nelerdir?

Bu mucizevi bitki çok önemli sağlık sorunumuzu çözmede doğal olarak çok fayda sağlamaktadır. Böbreklerde olan sıkıntılarda çok yararı vardır. Sıvı toplayan böbreklerde idrar söktürücü etkisi nedeniyle çok az idrar söktürerek, böbrekleri rahatlatır. Değişik yaralar, burunda olan kanamalar, dişlerde olan kanamalara karşı çok etkili kan durdurucu özelliği sayesinde çok fayda sağlamaktadır. Cilde oluşan yaşlı görünümü ortadan kaldırır cilde dirilik ve canlılık sağlar, Özellikle gaz çıkarmaya, basura ve bacaklarda oluşan varise iyi geldiği tespit edilmiştir. Yeni doğum yapmış kadınların göğüslerinin yumuşatılması için buhara tutularak rahatlatılır.

Çoban Çantasının Kullanım Yerleri

Özellikle döl yatakları uyarıcısı olarak, bu yataklarda meydana gelen kanamalarda, kan durdurucusu olarak veya kanamayı en aza indirmek maksadıyla, kadınlarda meydana gelen aşırı olan âdet kanamalarında dengeyi sağlamak için ya da yeni adet gören genç kızların sancılı olan adetlerini düzenlemekte, çok fayda sağladığı görülmüştür. Özellikle mide, bağırsak, burun, döl yatağında oluşan kanamalarda başarılı bir etkiye sahip olduğundan güvenle kullanılabilir. Çoban çantasını burun kanamalarında çayı yapılarak ılık şekilde burna çekilerek kullanmakta fayda var.

Çoban çantasının faydalarından bir tanesi de durdurulamayan yara kanamalarında çok etkileyici olmasıdır. Böbrek kanamalarında atkuyruğu otu ile çoban çantasını karışımından yapılan çay çok fayda sağlamaktadır. Bu çaydan günlük olarak aç karna iki bardak olacak şekilde kullanılabilir. Bu özel bitki gevşek olan kas tedavisinde, kas yapısı yüzeysel rahatsızlıklarında, iç organlarda oluşan kas gevşekliği hastalıklarında bitki çayı olarak kullanılabilir. Kas erimesi olan hastalara günlük olarak çay yapılarak üç dört kez sülüsyon olarak uygulandığında ne kadar yararlı olduğunu göreceksiniz. Diğer bir faydası organlarda meydana gelen kas gevşemelerinde çok etkisi vardır. Bu çayı aslanpençesi çayı ile kullanılması daha iyi sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Çoban Çantası Çayı Yapımı ve Kullanımı

Toplatılıp kurutulmuş olan bu bitki ince ince kıyılır. Bir su bardağı dolusu kaynar suya atılarak yaklaşık 9-10 dakika beklenir. Demlendikten sonra süzülerek içilir. Çoban çantası çayını ılık ve aç karna sabah öğle ve akşamları içildiğinde çok yararı görülecektir. Bacaklarda varisi olanlar; çayın posasını kullanarak varisli bölgeye masaj yapabilir.

" } ] }