{ "title": "Folik Asit Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Folik-Asit-Faydalari-28.jpg", "date": "22.01.2024 00:51:39", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "Folik asidin faydaları, Folik asidin bir diğer adı folattır. Suda çözünebilen bir vitamin olduğundan idrarla atılır. Folik asit ya da bir diğer deyim ile folat, yeni hücre oluşması ve hücrelerin yaşamına devam etmesi için önemli bir vitamindir. Kan yapımı için gereklidir. Bu sebeple gelişim dönemindeki çocuklarda ve hamilelerde folik asit ihtiyacı daha fazladır.

Folik asit yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, karaciğer, balık, kepekli ekmek gibi besinlerde bulunur. Vücudun günlük folik asit ihtiyacı yaklaşık 400 mikrogram kadardır. Bu miktar hamilelerde 800 mikrogram olmakta ve sadece hamilelerde değil diyaliz hastaları, tek böbrekli kişiler ve böbrek yetmezliği olanlar daha fazla folik aside ihtiyaç duymaktadır ve karaciğer yetmezliği olanlar, bağırsakta besin emilimi problemi olanlarda daha fazla folik asit ihtiyacı olanlar arasındadır. Vücutta folat deposu 5 10 miligram kadardır ve vücuttaki folat deposunun bu kadar kısıtlı olması sebebiyle; folik asit eksikliği 4-5 ay kadar uzun sürerse megaloblastik anemi (Vitamin eksikliğine bağlı oluşan bir tür anemi çeşidi) oluşur.

Folik asit eksikliği; yetersiz beslenme durumlarında, bazı ilaçların kullanımında, genetik rahatsızlığı olanlarda, folik asit emilim bozukluğu olanlarda ve folik asit ihtiyacının arttığı hamilelik gibi bazı durumlarda artması oluşur. Bu sebeplerle oluşan folik asit eksikliği; anemi, gelişmesi yavaşlamış bebek ve çocuklar, ishal, kilo kaybı, baş ağrısı, unutkanlık gibi belirtiler verir.

Folik asidin günde 1000 mikrogramdan fazla alınmaması gerekir. Çünkü fazla alınması durumunda B12 eksikliği de hastada varsa, hastanın B12 eksikliği daha da artar. B12 eksikliği sık görüldüğünden folik asit takviyesi yapmadan önce B12 vitamin düzeyinin düzeltilmesi gerekir.

Folik Asitin Faydaları Nelerdir?
" } ] }