{ "title": "Havucun Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Havucun-Faydalari-96.jpg", "date": "21.01.2024 11:41:30", "author": "Sema KÜÇÜK", "article": [ { "article": "Havucun faydaları, A vitamini bakımınından oldukça zengin olan havucun en büyük faydası gözleredir. Havucu düzenli olarak tükettiğimizde A vitamini eksikliği yaşamayız. Lif yönünden de çok zengindir. Tam bir antioksidan kaynağıdır. Yemeklerde, mezelerde ve salatalarımızda bolca kullanabiliriz. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan havuç günlük vitamin ihtiyacımızı karşılar.

Havucun faydaları arasında en önemli olanı; hiçbir sebzede olamayacak kadar çok beta karoten içermesidir. Bolca A vitamini bulundurmasının yanında B, C, D vitaminlerini de bulundurur. Havucun 60'a yakın türü bulunur. En çok havuç Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Havuç kolay yetişen yüksek besin değerlerine sahip bir bitkidir. Tavşanların havucu çok yediğini ve sevdiğini hepimiz biliriz bu yüzden tavşanların gözleri çok kuvvetlidir. Havucun kabuğu da çok faydalıdır, soymadan tüketebiliriz.

Havucun faydaları özellikle kış mevsiminde anlaşılır. Ortalama bir havuçta yaklaşık 35-40 arası kaloriye sahiptir. Havucu kızartmalarda, turşularda, salatalarda ve yemeklerde çokça tüketiriz. Havuç suyunu da çok tüketmeliyiz çünkü unutkanlığa birebir gelen bir besindir. Taze sıkılmış havuç suyu migren ve baş ağrılarına da iyi gelir.

Havucun yararları dışında zararlarında bahsedecek olursak çok büyür bir zararı yoktur. Aşırı tüketilmesi halinde her besinde olduğu gibi havuçta da bazı zararlı etkiler görülebilir. Havuçta bulunan şeker, şeker hastalığı olanlara zararlı etkiler gösterebilir. Havucun faydalarına geçmeden önce size havucun besin değerlerinden bahsedelim. 100 gram havuçta A vitamini, 0,2 gram yağ, 70 mg sodyum, 350 mg potasyum, 8 gr karbonhidrat bulunur. Havucun etkilerini görebilmek için her gün bir tane havuç tüketmemiz gerekmektedir. Genelde her sebzenin olduğu gibi havucun da çeşitleri vardır. Bunlar; yaban, kırmızı, siyah, mor, sarı, beyaz, kahverengi ve pembe havuç gibi çeşitleri bulunur.

Havucun Faydaları Nelerdir?
" } ] }