{ "title": "Karpuz Çekirdeğinin Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Karpuz-Cekirdeginin-Faydalari-94.jpg", "date": "20.01.2024 09:54:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Karpuz çekirdeğinin faydaları, karpuz yaz aylarının serinletici ve besleyici meyvelerinden biridir. Karpuzun faydalarını genellikle herkes bilir. Kanı temizlemesi, tokluk hissi vererek kilo vermenize destek olması gibi yararlı etkilerinden dolayı herkesin tükettiği meyveler arasında girmiştir. Karpuzla birlikte karpuz çekirdeğinin de şifalı özeliklerinin bulunduğunu ise herkes bilmeyebilir. Bazı yörelerimizde karpuz çekirdeğini hiç atmazlar. Bu çekirdekleri tuzla kavurarak çekirdek olarak değerlendirirler. Karpuz çekirdeğinin faydalarından gerektiği gibi yararlanmak isteyenler kesinlikle bütün olarak yutmamalıdır. Çekirdekleri ağızda çiğnemeli ve bu şekilde tüketmelidir. Bütün yutulan karpuz çekirdeklerinin apandisit tıkanmasına yol açabilme riski vardır. Bu makalemizde karpuz çekirdeğinin faydalarını sizlere aktarmak istedik. Belki birine şifa kaynağı olur.

Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir?

Karpuz çekirdeğini belki bugüne kadar hiç yememiş olan insanlar vardır. Bu toplumda pek yaptığımız bir alışkanlık değildir. Ancak karpuz çekirdeğinin faydalarını öğrendikten sonra kendinizi karpuz çekirdeği yerken bulabilirsiniz. İçeriğinde bulunan cucurboction denilen madde sayesinde yüksek tansiyonu olan hastalar için adeta bir şifa kaynağı olan karpuz çekirdeği, aynı zamanda idrar söktürücü özelliğiyle idrar yollarını ve idrarı temizler. Dolayısıyla böbreklerin işlevi üzerinde olumlu etkiler yapar. Karpuz çekirdeği sağlık dışında da faydalı bir üründür. İşlenen karpuz çekirdekleri bio dizel yakıt üretiminde kullanılmakta ve dizel araçlarda yakıt olarak değerlendirilebilmektedir. Bu faydaların dışında karpuz çekirdeğinin diğer faydaları ise;

Karpuz çekirdeği protein deposudur: Vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar için karpuz çekirdeği protein tozuna alternatif olarak kullanılabilir. Çünkü içeriğinde yüksek miktarda protein vardır. Yazın karpuz çekirdeklerini biriktirip kurutarak kavurduğumuzda lezzetli bir besin elde edebilirsiniz. Bu şekilde 1 bardak karpuz çekirdeği tükettiğinizde günlük gereken protein ihtiyacının yaklaşık %60 kadarını karşılamış olursunuz. İçeriğinde bunun dışında sporcuların aldığı arginin denilen proteinde vardır. Sporcular bunu kas yapmak için kullanır. Arginin aynı zamanda büyüme hormonlarını tetikler. Karpuz çekirdeğinin içeriği bunlarla bitmez. Kas ve kemik yapısının oluşmasında önemli olan lizinin ve glukamik asitte içeren karpuz çekirdeği, sporla uğraşanlar için doğal olmayan protein tozlarına göre daha faydalı olur. Sadece spor yapanlar değil, yoğun egzersiz yapanlar, iş yaşamında yoğun çalışmak zorunda kalanlar, bedensel çalışanlar karpuz çekirdeğinin faydalarını değerlendirmelidir.

Karpuz çekirdeği magnezyum deposudur: İçerdiği magnezyum sayesinde vücudun ihtiyacı olan magnezyumdan fazlasını karşılayabilen karpuz çekirdeği, diğer mineralleri barındırır. Kurutulmuş 1 fincan karpuz çekirdeği magnezyum ihtiyacınızın karşılanmasına yeter. Magnezyum hem kan şekerini düzenlemede hem de kan basıncını düzenlemede önemli bir mineraldir. Ayrıca karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu etkileri vardır. Karpuz çekirdeği magnezyum dışında sodyum, potasyum, çinko, manganez, bakır gibi önemli minerallerde içerir.

Karpuz çekirdeği sağlıklı yağ asitleri içerir: Karpuz çekirdeğinin faydaları arasında çoklu ve mono doymamış yağlar içermesi, omega 6 içermesi nedeniyle sağlığa yaptığı faydalı etkilerde vardır. Bu yağların etkisiyle karpuz çekirdeğinin kalp sağlığını koruyor olması sizlerin karpuz çekirdeği tüketmeniz için önemli bir nedendir. B vitaminleri de içeren karpuz çekirdeği ihtiyacınız olan niasin miktarının %19 kadarını bizzat karşılayabilir.

Karpuz çekirdeğinin faydaları bunlarla bitmez. Günümüzde uygun yöntemlerle üretilen karpuz çekirdeği yağını kullanarak saç ve cilt sağlığınıza katkı yapabilirsiniz. İçerdiği protein miktarı ve faydalı yağların cilt tarafından emilmesiyle farkı hemen hissedersiniz. Canlı saçlara kavuşmak için karpuz çekirdeği yağıyla saç derisini masaj yapmanızı öneririz. Ancak karpuz çekirdeği yağını her yerden bulamazsınız. Genellikle yurt dışından gelen bu yağın değerini öğrenebilirsek, ülkemizde üretilebileceğini düşünüyoruz. Karpuz yetiştiriciliğinde oldukça ileride olan ülkemizde bu değerlerden faydalanmamız gerekir.
" } ] }