{ "title": "Kreatin Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Kreatin-Faydalari-22.jpg", "date": "20.01.2024 15:21:42", "author": "Muhammed Yılmaz", "article": [ { "article": "Kreatin faydaları, Kreatin enerji üretiminde etkili olan aminoasit türevlerindendir. Kas hücrelerinin beslenmesine yardımcı olan azotlu organik asit karaciğer, böbrek ve pankreasta üretilir. İnsanların günlük ortalama gereksinim duydukları kreatin miktarı 3-5 gr arasındadır ve bu miktarı karşılamak için birkaç kilo et ve balık tüketmek gereklidir. Bu da çok mümkün görünmediğinden dışarıdan takviye olarak kullanılır. Etkisini kısa sürede göstermektedir.

Kreatin konusunda \"Journal of the International Society of Nutrition\" dergisinde bir araştırma yayımlanmıştır. Bu araştırmada iki deney grubu da 12 hafta boyunca yüksek ağırlıklarla antrenman programına tabi tutuluyor. Birinci denek grubuna bir hafta boyunca 25 gram daha sonraki haftalar için ise beş gram kreatin veriliyor. İkinci gruba ise plasebo veriliyor. 12 hafta sonra ilk gruptaki deneklerde kas grubu ikinci gruptakilere oranla 2 kat artış sağladığı ortaya çıkmıştır.

Kreatin faydaları nelerdir?
Ayrıca uzun süreli kreatin kullanımında böbrek ve karaciğerler için problem yaşanacağı söylense de şu ana kadar yapılan bilimsel araştırmalar bu konuda net bir sonuç vermemiştir. Fazla kullanımının yol açtığı yan etkilerin görülme olasılığı oldukça düşüktür. Yan ekiler olarak bazı hastalarda mide ağrısı, ishal ve bulantı görülmüştür.

" } ] }