{ "title": "Minerallerin Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Minerallerin-Faydalari-51.jpg", "date": "19.01.2024 18:07:59", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Minerallerin Faydaları: Mineraller nerdeyse vücudun genel yapı taşlarından biridir. Vücutta yer alan organlar işlevini yerine getirmek için, temel olarak vitamin, mineral, protein gibi maddelere ihtiyaç duyar. Vücut ihtiyaç duyduğu minerallerin bir kısmını kendisi üretirken, vücut üretemediği mineralleri ise besin kaynaklarından alır. Vücutta 15 adet mineral vardır. Minerallerle ilgili kısa bir girişten sonra, minerallerin faydalarına geçebiliriz.

Vücutta Yer Alan Mineraller ve Faydaları Nelerdir?

Demir MineraliVücut için olmazsa olmaz minerallerden biridir. Demir mineralinin, kırmızı kan hücresi, kas pigmenti ve enzim üretiminde gereklidir. Demir vücutta vücudun büyümesine yardım ederken, Magnezyum minerali ise sinir sistemi ile kasların gevşemesini sağlar. Bu mineral ayrıca sinirleri sakinleşmeye, kanda bulunan şekeri enerjiye dönüştürmeye yardım eder. Hayati önemi olan magnezyum mineralinin c vitaminini, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyumun daha etkin kullanılmasını sağlamaktadır. Çinko mineralinin görevlerine bakacak olursak, vücudun yaptığı tüm fonksiyonlarda rolü vardır ve olması da gerekir. Çünkü vücudun sağlıklı olması için ne gerekiyorsa ona hareket verir. Her şeyi harekete geçirir. Rna ve Dna' nın oluşmasını, proteinin enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Bu yüzden vücut için çok önemlidir. Potasyum Mineralini inceleyecek olursak, Potasyum da yine vücut için hayati minerallerden biri olduğunu görürüz. Potasyumun, yüzde 98'i hücre duvarındadır. Potasyum, sodyum mineraliyle birlikte vücudun su dengesinin sağlanmasını sağlar. Ayrıca besinlerin hücreye geçişini, bir diğer mühim görevi de sinir sistemindeki mesajları ilgili yerlere iletir. Vücuttaki mineraller ve minerallerin faydaları bunlardan ibaret değildir. Bu minerallerin daha başka faydaları da bulunmaktadır. Şimdi birazda diğer mineraller ve bu minerallerin faydalarına değinelim.

Diğer Mineraller ve Faydaları Nelerdir?

Yine vücut için değerli olan bir mineralde bakır mineralidir. Bakır; vücudun doku oluşumunun yinelenmesinde gerekli enzimler için önem taşır. Krom minerali ise basit şekerin parçalanması, İnsülin oluşumu, kan şekeri ve kolesterol seviye kontrolünde önemi vardır. İyot mineraliTiroit bezinde bulunur. Tiroit kontrolü, zihin işlevleri, enerji ve kilo almada vücuda yardım eder. Fosfor minerali isenormal kemik ve diş yapısı, kalp düzeni ve normal böbrek fonksiyonları için fosfor mineralinin faydaları vardır. Selenyum minerali, E vitaminiyle beraber antioksidan ve hücrenin korunması için çalışır. Sodyum sinir ve adale işlevinin devam ettirilmesi için gerekir. Sodyumun esas görevi sıvı pompalar ve gıdanın hücre zarından geçişi için gerekir. Kükürt minerali, vücudun dış görünümleri ile ilgili olaraksaç, cilt ve tırnakların sağlıklı olması için gereklidir. Ayrıca oksijende dengenin korunması içinde gerekir, Boron minerali faydaları ise vücut içindeki kemiklerde bulunan magnezyum fosforun ve kalsiyumun korunmasını sağlar.
" } ] }