{ "title": "Squat Faydaları", "image": "https://www.faydalar.net/images/Squat-Faydalari-68.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:40", "author": "Yunus Emre Ateş", "article": [ { "article": "
Squat Faydaları, Squat egzersizleri, alt vücut antrenmanı için idealdir. Bacakları, kalçaları ve kalçaların büyük kas gruplarını etkin bir şekilde çalıştırır. Squat, çok yönlü bir egzersizdir. Ağırlık veya ekipman kullanımı olsun ya da olmasın, her yerde yapılabilir. Bir süre squat egzersizi yaptıktan sonra, ağırlık ekleyerek zorluğu artırılabilir. Dambıllar omuz seviyesinde tutulur. Tek dambıl da kullanılabilir. Çömelirken her iki el önde tutulur. Ağırlıklar kullanılırken, uygun formun korunması önemlidir. Dizler ayaklarla aynı hizada tutulur. Kalçanın zemine paralel olduğu noktanın ilerisine çömelinir. Squat egzersizleri, vücudun normal yaşamda sıklıkla kullandığı bir harekettir. Örneğin; bir şeyleri almak için çömeldiğimizde güçlü ve esnek olunduğu için günlük aktivitelerde de yararlı olur.

Squat Faydaları Nelerdir?

Squatın Kaslara Etkisi: Uyluktaki kaslar, vücudun en büyük ve en güçlüsüdür. Bu kaslar, günlük squat rutinlerinde çalıştırılması gereken bölgelerdir. Squat idmanı yapıldığında testosteron adı verilen hormon serbest kalır. Bu biyokimyasal etki, kas büyüme sürecinde vazgeçilmez bir unsurdur. Serbest bırakılan testosteron, vücudun geliştirme sürecini uyararak bütün sistemde dolaşır.

Squatın Destekleyici Etkisi: Ağırlık idmanı sadece kas oluşturmaz. Aynı zamanda kemik ve bağ dokusunu güçlendirir. Bacaktaki kaslar daha güçlü halde geldiğinde, alt vücuttaki eklemlerin gelişmesine olanak sağlar. Çömelme, dizleri ve ayak bileklerini, aynı zamanda destekleyici kasları ve tendonları sertleştirir.

Squatın Vücut Dengesine Etkisi: Squat idmanı, yaşlandıkça dengeyi korumada yardımcı olabilir. Alt bedeni güçlendirmek, o bölgedeki hareketi kontrol eden sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu hareket, doğal denge anlayışını korumaya yardımcı olur. Kaslar tekrarlanan davranış kalıplarını öğrenir ve içselleştirir.

Squatın Orta Vücut Bölümüne Etkisi: Vücudun çekirdeği olan, orta bölümleri çevreleyen kas grubunu güçlendirir. Hem karın hem de sırt altındaki kaslar, hareket boyunca ağırlık tutmak ve dengelemek için kullanılır. Bu hareket hem duruşu hem de dengeyi güçlendirir. Aynı zamanda, vücudun günlük fiziksel görevlerini yerine getirmede yardımcı olur.
" } ] }