Maydanozgiller ailesinden olan rezene, kendine has aromatik bir kokuya sahip bir bitki türüdür. Boyu yaklaşık olarak 2 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin ömrü oldukça uzundur ve yılın her döneminde oldukça kolay bulunabilir. Rezenenin yağ ve protein açısından oldukça zengin olması bu bitkinin kullanım alanını genişletir. Rezene bitkisinin yaprakları kurutulup veya tohumları öğütülerek baharat olarak birçok yemeğe ve salatalara lezzet katmak için ve çay olarak tüketilebilir. İçerisinde A, C vitaminleri ile beraber kalsiyum, fosfor, magnezyum ve sodyum gibi element ve maddeler bulunduran rezenenin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.
Rezenenin Faydaları
Birçok kişinin mutfağında bulunan rezene faydaları bakımından oldukça sık kullanılan bir bitki olmakla beraber bu bitki aynı zamanda tıp alanında da oldukça sık kullanılmaktadır.
Sindirim sistemi, içerisinde bulunan diyet lifleri sayesinde sindirim sistemine oldukça faydalı bir bitki olan rezene bitkisi, tüketilen yiyeceklerin daha hızlı olarak bölünmesini sağlayarak sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olur. Bununla beraber rezenenin faydaları arasında bağırsak hastalıklarına iyi gelmesi ve bağırsakların sağlıklı olarak çalışmasını sağlaması da sayılabilir.
Kolesterol, rezene kolesterolün normal bir seviyede tutulmasını sağlar ve bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığına katkıda bulunarak kalp krizi ve felç gibi hastalıklara karşı vücudu korur.
Bağışıklık sistemi, rezenenin özellikle tohumlarında bulunan antioksidan, vücutta hastalığın oluşmasına sebep olan serbest radikaller ve virüsleri etkisiz hale getirir. Bu özelliği sayesinde parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudun daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kanser, rezenenin faydaları arasında kanserle mücadelede büyük bir öneme sahiptir. Bilindiği gibi kanser hastalıkları hastalığın ilk evrelerinde tedavi edildiği takdirde tedavi çok daha etkili olur. Kanserin oluşmasına sebep olan serbest radikalleri etkisiz hale getiren rezene kanser hastalıkları riskini önlemek amacıyla kullanılabilir.
Antibiyotik, oldukça güçlü antioksidan etkiye sahip olan rezene oldukça ciddi hastalıkların önlenmesinde ve bu hastalıkları tedavi edilmesini sağlar Bu özelliği sayesinde antibiyotik etkisini yaratır, cilt ve deride ortaya çıkacak birçok enfeksiyon hastalığına karşı vücudu korur. Deride ortaya çıkacak enfeksiyonlara karşı rezene tohumları lapa haline getirilip enfeksiyon olan bölgeye uygulandığında oldukça etkilidir.
Gaz giderici, rezenenin içerisinde bulunan kavikol, mirsen, cineol, mirsen uçucu bileşenleri gaz giderici özelliğe sahiptir.
Cilt sağlığı, saymakla bitmeyecek kadar çok olan rezenenin faydaları cilt sağlığı üzerinde de etkilidir. Rezenenin özellikle de tohumu cildin sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde birçok kozmetik ürün ve güneş ışınlarına karşı cildi korunmasına yardımcı olur.
Kırmızı kan hücreleri, kırmızı kan hücrelerinin vücutta üretilmesi için ihtiyaç duyduğu bakır ve birçok maddenin rezene de bulunması bakımından rezene vücutta kırmızı kan hücrelerinin artmasına yardımcı olan önemli bir bitkidir.
Kan basıncı, kişinin kan basıncı ve kalp atışı gün boyunca birçok nedenden dolayı farklılık gösterebilir. Rezenenin potasyum bakımından zengin olması kalp hızı ve kan seviyesini normal seviyede olmasını sağlar.
Solunum yolları hastalıkları, rezene astım, bronşit gibi solunum yollarında ortaya çıkacak hastalıklara karşı oldukça faydalıdır. Kurutulmuş rezenenin tohum ya da yapraklarından demlenecek çay günde 1 fincan tüketildiği takdirde bronşların açılmasına yardımcı olur.
Adet sancısı, spazm azaltan bir bitki olan rezenenin kasılma sonucu ortaya çıkacak olan adet sancılarını hafifletilmesi de rezenenin faydaları arasındadır. Rezene aynı zamanda adet öncesi ortaya çıkacak olan gerginlik ve stres gibi belirtilerin azalmasına da katkı sağlar.
Anne sütü, yapılan araştırmalara göre rezenenin anne sütünü artırıcı özelliği belirlenmiştir. Bu nedenle emziren anneler için rezene oldukça faydalıdır.
Kansızlık, rezenenin içerisinde yüksek miktarda demir mineralleri yer alır. Aynı zamanda histidin olarak adlandırılan bileşiği de içerisinde bulunduran rezene kansızlığa karşı oldukça faydalıdır.
Kilo verme, rezene çay olarak tüketildiğinde açlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Bu nedenle kilo problemi olan kişiler rezene den faydalanabilir.
İdrar söktürücü, Rize'nin idrar söktürücü etkiye sahip olması rezenenin faydaları arasında sayılabilir.
Bunların yanısıra rezenenin faydaları arasında safra üretime katkı sağlaması diş ağrılarına iyi gelmesi sağlığına faydaları mide kasılmalarına gidermesi öksürüğe tedavi etmesi ve libidoyu artırması sayılabilir